Teraz jest 4 wrz 2010, o 08:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sprzątacie po psach na spacerach?
PostNapisane: 16 lis 2008, o 15:48 

Chciałabym mieć psa, ale trochę mnie przeraża, że w mieście trzeba po nim sprzątać.

Wydaje mi się, że to dobrze, bo nikt nie chce wdepnąć w coś na chodniku czy w parku.

Nigdy nie widzialam, żeby ktoś sprzątal po psie. Nie wiem, jakbym ja sprzątała, czy by mnie nie wytykano palcami czy coś?

Czy Wy sprzątacie po Waszych psach?

Tytuł: Re: Sprzątacie po psach na spacerach?
PostNapisane: 16 lis 2008, o 16:24 

Cytuj:
Nie wiem, jakbym ja sprzątała, czy by mnie nie wytykano palcami czy coś?

Me-lu-zy-no (kojarzy mi się z "limuzyną", ale jest bardziej... poetyckie?)! To Twoja sprawa! Nie trzeba się aż tak przejmować innymi ludźmi. :)

Nie na darmo postawiono kiedyś te kosze na psie kupy, aczkolwiek widziałam w nich tylko zwykłe śmieci, ludzi sprzątających po psach też nigdy nie widziałam, za to czasem zdarza mi się w to śmierdzące świństwo wdepnąć.

15.07-31.07 - nie ma mnie.

PostNapisane: 16 lis 2008, o 17:41 

Cóż, ja nie mieszkam w mieście, a raczej w lesie, więc pies chodzi na spacery (i załatwia się sam). A to, czy chcesz być przykładną obywatelką (;)) to tylko Twoja sprawa i nikomu nic do tego.

PostNapisane: 16 lis 2008, o 18:32 

To zależy od miasta. Zauważyłam, że w większych miastach lub bardziej turystycznych ludzie bardziej zwracają na to uwagę. Tak sprząta się po psach. Jeśli w twoim mieście są przeznaczone do tego pojemniki, to raczej powinnaś z nich korzystać, a jeśli nie, to znaczy, ze miastu na tym nie zależy, bo inaczej postarali by się o takowe. Wiadomo, ze nie będziesz do końca przechadzki spacerować z torebeczką.
Wydaje mi się, ze zależy to również od miejsca, w którym pies załatwia sprawy fizjologiczne (nie chcę się za bardzo rozpisywać na ten temat ;) ). Jeśli np. pod jakimś drzewem w parku oddalonym od alejki, to nie powinno być problemu. Gdy blirzej chodnika jest większe zagrożenie, ze ktoś wdepnie.
Ogólnie jest taki światopogląd, ze właściciel odpowiada za swojego psa, więc ty tu masz głos decydujący. Nie ma co się przejmować, ze ludzie mogliby cie wytykać palcami. Dawałabyś po prostu dobry przykład.

PostNapisane: 19 lis 2008, o 18:47 

Nie sprzątam i nie zamierzam xD

PostNapisane: 19 lis 2008, o 21:29 

gosia9696 napisał(a):
to tylko Twoja sprawa i nikomu nic do tego.

Otóż nie. Tu się mylisz, bo to jest sprawa całego społeczeństwa, które po tych kupach musi chodzić. Jak ktoś ma swój ogródek, to mi nic do tego, co i gdzie jego pies robi. W lesie - zdzierżę, byle nie na ścieżce. Natomiast miejsca publiczne... do których zaliczamy park, a w tym również wszystkie miejsca poza ścieżkami na terenie parku, ulice osiedlowe(!). Skrawki terenu porośnięte trawą przed samym blokiem, to nie jest toaleta dla psów.
Zadziwiające jest dla mnie to, że ludzie mogą mieć psy w tych małych blokowych mieszkankach.

Czy to jest naprawdę takie fajne, uwięzić szczekające stworzenie w 60 m2, karmić je Chappi, wyprowadzać na spacery i budzić odrazę, postrach i irytacje wśród obywateli, którzy nie lubią zwierzęcych odchodów ani zębów? Szanuje każdego, kto sprząta po swoim psie. Jak ktoś tego nie robi, nie powinien go mieć, czyli jakieś 80% (bardzo zaniżony procent).
Kaganiec to druga sprawa. W miejscach publicznych jest on obowiązkowy! I nie ma znaczenia czy pies jest mały czy duży, czy też "on się chce tylko bawić!". NIE! A moze ja go chce "tylko" kopnąć, moze ja sie bawie w ten sposób? Dlatego szanujmy siebie nawzajem. Brak smyczy to już jest skandal, ale to sa marginalne przypadki, dla których epitetów nie przytoczę.

Nie żebym miała cos do psów. Ja kocham wszystkie zwierzęta. Jednak nie trawie trzymania ich w domu. Rozumiem, ze niektórzy czuja taką potrzebę i szanuje to, ale tylko pod warunkiem, że taka osoba nie zatruwa mi życia. Dziękuję. ^^

PostNapisane: 19 lis 2008, o 22:09 

jedo1 napisał(a):
Nie sprzątam i nie zamierzam xD

Jedo, mam ci tyle spraw do wygarnięcia...
- czy przeczytałeś post Unlike? Jeżeli nie, to zrób to natychmiast.
- dlaczego postawiłeś "xD" na końcu? Moim zdaniem, nie sprzątanie po psie wcale nie jest "cool". Gdzie ten pies się załatwia? Pod bramą (bo ja znalazłam swoją bramkę ostatnio w takim stanie, że było widać, że pies potraktował ją jako toaletę - z winy właściciela)? Na trawie? Chcesz zepsuć komuś dzień? Jesteś nieodpowiedzialny, nie sprzątając po psie. Oto, co o tobie myślę. I coraz bardziej się uprzedzam.

PostNapisane: 20 lis 2008, o 15:57 

Unlike masz rację. to jest problem społeczeństwa! Bo niezbyt miło jest wejść w kupę... sama nie posiadam czworonoga, ale gdybym go miała podejrzewam, że bym sprzątała. Kilka moich znajomych ma psa i niestety nie mogę i wyjaśnić żeby sprzątali .. ,,Bo to nie fajne'' itd. ale czy fajne jest jak wejdziesz w kupę? NIE! Co do psów trzymanych w bloku .. wg mnie zależy to dużo od właściciela. Jeśli w mieszkaniu nie jest dużo domowników, pies w miarę ma towarzystwo i jest często wyprowadzany, a także np. w lesie spuszczany to nie jest mu, aż tak źle. Np. moja znajoma ma 36 m2 mieszkano malutkie, 4 osoby (2 dorosłe, 2 dzieci) i pies.. na 2 pokojach.. eh.. no cóż.. co do kagańca słyszałam o normie od 10 kg ale czy to prawda?

PostNapisane: 21 lis 2008, o 21:06 

Uważam, że sprzątanie po psie to dosyć problematyczna sprawa. Ogromnie wkurza mnie, kiedy widzę na chodniku olbrzymią psią kupę, a jeszcze bardziej, jak w nią wdepnę. W lesie, na łące - ok, nie musisz sprzątać, ale pozwolić psu załatwić się na chodniku! Trzeba pamiętać o innych ludziach, którzy niekoniecznie chcą widzieć psią kupę na chodniku idąc rano do pracy. Zbyt piękny widok to to nie jest;) A poza tym kupa nie gryzie:)

PostNapisane: 22 lis 2008, o 19:30 

:shock:
Nie mam psa. U nas się po psach nie sprząta.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]